Právě je 18 říj 2018 15:35




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Co je to SACD? 
Autor Zpráva
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar

Registrován: 16 led 2006 07:31
Příspěvky: 410
Příspěvek Co je to SACD?
Dostal jsem dotaz "co je to SACD" a tak jsem si řekl, že nejlepší by bylo zeptat se na do lidí co s tím mají zkušenosti.

Pokud tedy může někdo alespoň v krátkosti popsat v čem se to liší od klasického CD a co je potřeba na přehrání (CD/DVD přehrávač, PC), byl bych vděční. díky

_________________
Obrázek
http://tracker.czech-server.com/userdetails.php?id=2012


14 čer 2006 10:01
Profil
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: 17 pro 2005 22:49
Příspěvky: 929
Příspěvek 
Již je to skoro dvacet let, co jsou na trhu klasická hudební CD. V době jejich vzniku byla pro audiofily i pro amatéry zdrojem do té doby naprosto nepředstavitelně kvalitního zvukového signálu. Doba ovšem pokročila a tak za těch několik let tu máme mnohem výkonnější a kvalitnější CD mechaniky, výkonné D/A převodníky, digitální filtry, digitální signální procesory a samozřejmě o několik řádů výkonnější polovodičové součástky. Také posluchači si již zvykli na vícekanálový poslech se surround. Navíc zlepšování kvality PCM (Pulse Code Modulation) klasických CD-DA disků se již nedaří příliš vylepšovat ani dokonalejšími přehrávači a celého zvukového řetězce. A tak Sony a Philips hledaly cestu, jak klasické CD-DA těmto novým požadavkům přizpůsobit. Tím řešením je Super Audio CD (SACD), jehož první parametry byly firmami představeny v roce 1999.

Již od začátku bylo jasné, že nebude možné jít cestou CD-DA a bude nutné vyvinout něco zcela jiného, pokud možno zpětně kompatibilního s CD-DA. SACD proto přichází s novou technologií pro zápis i reprodukci. Oproti CD-DA (PCM) se u SACD používá Direct Stream Digital (DSD) technologie masteringu. Ale to není jediný rozdíl. Oproti konvenčním CD je SACD vícevrstvé. To proto, aby se dalo přehrávat i na obyčejných CD-DA přehrávačích. Tato vrstva je vytvořena "degradací" původního DSD pomocí technologie Super Bit Mapping Direct. Zajímavé je, že SACD právě díky tomuto zpětnému převodu znějí lépe, než CD-DA, i na obyčejných přehrávačích. Výhody a kvalitu SACD ovšem odhalí až speciální SACD přehrávače, pro které je na médiu ukryt druhý zdroj signálu v další vrstvě. Tato vysokokapacitní záznamová (High Density) vrstva obsahuje dvoukanálový DSD zvuk. Frekvenční rozsah je až 100 000 Hz! a dynamický pak více než 120dB. Odborníci takový zvuk hodnotí jako uvolněnější, hudebnější, detailnější a transparentnější, s větším prostorem pro jednotlivé nástroje. Dva kanály je samozřejmě minimum. SACD může být totiž až šestikanálové, se stejným frekvenčním i dynamickým rozsahem pro každý kanál. Hudba může být doprovázena i textem (včetně informací o skladbě, interpretovi albu atd.) a grafikou. [/img]

_________________
Nesnáším lidi co se prvně ptají a pak teprve čtou...
Snáším DTS a HD.... :)


14 čer 2006 10:13
Profil
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar

Registrován: 16 led 2006 07:31
Příspěvky: 410
Příspěvek 
díky, to pomohlo

_________________
Obrázek
http://tracker.czech-server.com/userdetails.php?id=2012


14 čer 2006 10:25
Profil
Pokročilý
Pokročilý
Uživatelský avatar

Registrován: 16 led 2006 07:31
Příspěvky: 410
Příspěvek 
Ještě bych měl jednu otázku: pro propojení přehrávače a zesilovače přes "audio koax" se používá anténní koaxiální kabel, nebo audio cinch-cinch nebo jiný?

edit: a přenáší se přes to 5.1 signál?

_________________
Obrázek
http://tracker.czech-server.com/userdetails.php?id=2012


14 čer 2006 11:14
Profil
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: 17 pro 2005 22:49
Příspěvky: 929
Příspěvek 
ne,na to je specialni koax kabel,nebo jeste lepsi opticky,vetsina DVD prehravacu ma jak koax tak optiku,doporucuju napr kabely Profigold ale jsou i jine kvalitni znacky,ja mam propojeny DVD player s reciever optickym kabelem ,prez nej de vse

_________________
Nesnáším lidi co se prvně ptají a pak teprve čtou...
Snáším DTS a HD.... :)


14 čer 2006 13:37
Profil
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Registrován: 11 bře 2006 17:12
Příspěvky: 237
Příspěvek 
nedoporucuji :!: :!: :!: (ale nevim proc pac muj nazor je pokud to bezi v 1a 0 tak nebuze bejt rozdil takze mozna to jen tvrdi obchodnici aby prodali drahy kably :lol: :lol: :lol: ) funguje i tkanicka cinh-cinch za 3.50 :wink:

_________________
Obrázek


14 čer 2006 15:42
Profil
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Registrován: 11 bře 2006 17:12
Příspěvky: 237
Příspěvek 
btw co rikate na veci jako zamalovat okraj cd fixem zatizeni prehravace etc.

_________________
Obrázek


14 čer 2006 15:44
Profil
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: 17 pro 2005 22:49
Příspěvky: 929
Příspěvek 
takto se driv odbouravala "kaktus" ochrana na CD :lol:

_________________
Nesnáším lidi co se prvně ptají a pak teprve čtou...
Snáším DTS a HD.... :)


14 čer 2006 17:51
Profil
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Registrován: 11 bře 2006 17:12
Příspěvky: 237
Příspěvek 
jkros píše:
takto se driv odbouravala "kaktus" ochrana na CD :lol:
ja vim ale to sem nemyslel kdyz vnitrni okraj cd zamaluje te fixem nejcasteji zelenym zmneni to zvuk k lepsimu (lpe hraji hluboke tony (jine barvy sou take mozne je potreba experimentovat) nikdo nevi poradne proc bud je to psychoakustika nebo jedna z uvah je ze zelena barva je opacna barva spektra od barvy laseru (cervena) zabarveni zabranuje nahodnym odrazum ale cert vi kazdopadne pokud to neznate tak to zkuste (samozrejmne mluvim o normalnim CD s DVD SACD sem to este nezkousel (a vlastne jeste nevim proc)

_________________
Obrázek


14 čer 2006 18:59
Profil
Začátečník
Začátečník

Registrován: 25 pro 2006 02:20
Příspěvky: 1
Příspěvek 
jkros píše:
ne,na to je specialni koax kabel,nebo jeste lepsi opticky,vetsina DVD prehravacu ma jak koax tak optiku,doporucuju napr kabely Profigold ale jsou i jine kvalitni znacky,ja mam propojeny DVD player s reciever optickym kabelem ,prez nej de vse

optikou SACD signal v zivote nedostanes. je sice niekolko pristrojov ktore vedia dekodovat signal aj mimo SACD prehravaca ale tych je tak malo a su tak drahe, ze sa k nim asi tazko niekto z nas dostane.


25 pro 2006 05:52
Profil
Začátečník
Začátečník

Registrován: 17 srp 2006 21:55
Příspěvky: 4
Příspěvek 
Ten kdo řiká, že v dig. kabelech neni rozdíl, neví o čem mluví. A ještě to srovnávat s tkaničkou!?! Pro dom. kino neni lepší propojení(po přečtení mnoha diskuzí jsem upřednostnil koax před optikou). Pěkně by se to prodražilo propojovat to analogem(myslim pořádný kino).


26 pro 2006 11:21
Profil
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Registrován: 11 bře 2006 17:12
Příspěvky: 237
Příspěvek 
jak sem rek to ty tkanicce je jen muj nazor a nedoporucuju to nikomu ale myslim si pokud neci tece v digi formatu tak to musi jet po vsem stejne, zatim nikdo mi nedokzal vysvetli ze to tak neni, kazdej jen ze na to musi byt super duper kabel ja osobne mam opt. kabel za 1k tim mam propojenej dvd s reciverem pak sem chtel vyskouset pripojit pc kde mam jak opt. tak coax. skousel sem jak ten drahej kabel tak i obycejnek kabel cinch cinch v hodnote
tech 3.50kc pro jistotu sem potom skousel i DVD a satelit a vysledek porad stejnej zadnej rozdil sem nezpozoroval jediny co mnme napada v cem by mohl bejt rozdil je odezva ale ta by se asi pojevila az pri velkejch vzdalenostech DVD-A a SACD mam propojeny samozrejmne analogove a tam uz na kablu zalezi propojit to tou tkanickou za 3.50kc svou aparaturu za 100k degratujete na all in one za 2k

_________________
Obrázek


26 pro 2006 11:39
Profil
Administrátor
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: 17 pro 2005 22:49
Příspěvky: 929
Příspěvek 
ja mam zkusenost ze na kabelech se neda setrit a je to poznat,mel jsem propojeno analogove ,nyni mam optiku a rozdil je znat,stejne tak treba scart kabel 60kc Tesco /Profigold,poznal jsem hned na obrazu,repro kabel prurez 1,5 vs 2,5 zase rozdil

_________________
Nesnáším lidi co se prvně ptají a pak teprve čtou...
Snáším DTS a HD.... :)


26 pro 2006 18:49
Profil
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Registrován: 11 bře 2006 17:12
Příspěvky: 237
Příspěvek 
u analogu samozrejmne ano tam to chce kabely poradny a bohuzel i poradne drahy ale u digitalu cert vi :?: :?: :?: :?:

_________________
Obrázek


26 pro 2006 19:01
Profil
Začátečník
Začátečník

Registrován: 12 bře 2006 13:15
Příspěvky: 9
Bydliště: někde na netu :-)
Příspěvek Kabely
Jasně že na kabelech se nemá šetřit pokud máš kvalitní přehrávač ,reproduktory atd. tak nemá moc smysl degradovat zvuk na nekvalitních kabelech


26 pro 2006 22:54
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz